FAQ

FAQ

Mit honorar er 1.100kr for en session. En session er på 50 min.

Hvis vi bruger tests undervejs, så betaler du ikke ekstra for det. Dem håndterer jeg udenfor vores sessions tid.

Det starter med at du sender mig en email eller skriver en besked fra Kontakt siden. Du kan forklare mig kort om hvad det er du gerne vil have at vi kigger på. Jeg vil besvare så hurtigt jeg kan. Dernæst finder vi et tidspunkt der passer for dig, for vores første samtale. Jeg vil der høre dig, om du er ok med at vi helt fra starten bruger tests for stress, angst og depression, alt efter hvad der nu er relevant for dig. Hvis du er ok med tests, så sender jeg dem til dig på email.

Jeg vil så bede dig sende de udfyldte tests retur til mig på email, og jeg kigger på dem inden vi ses første gang. Vi vælger hvilken video konference software vi vil bruge og prøver at connecte der inden første samtale, så vi ikke bruger tid på det ved selve samtalen.

Så er vi klar. Jeg kalder dig op på det aftalte tidspunkt og vi går i gang med den første samtale. Sidst i samtalen aftaler vi hvornår vi ses næste gang, eller vi klarer det på mail senere.

Så på den måde er det nemt at komme igang.

Rettidigt afbud er senest 24 timer inden aftalt tid. Ved afbud senere end 24 timer inden den bookede samtale betales fuld pris for samtalen.

Betaling foregår ved bank overførsel.

Når vi taler om henvisning fra lægen, så mener vi som regel om psykologsamtaler, der er dækket af den offentlige sygesikring. Jeg har desværre ikke aftale med sygesikringen, så hvis du har fået en henvisning fra lægen, kan du ikke få en andel betalt via sygesikringen.

Men der er ofte mulighed for at få psykologsamtaler dækket af din virksomheds, dit pensionsselskabs eller dit forsikringsselskabs sundhedsforsikring. Sommetider kaldes det sundhedssikring eller sygeforsikring.

Det gør de ofte. Stort set alle danskere har en ansvars- og ulykkesforsikring. Hen over de sidste ti års tid, har rigtig mange forsikringsselskaber på et tidspunkt inkluderet psykologsamtaler i dækningen, og i den forbindelse øget den årlige indbetaling med et eller andet mindre beløb. Det er ikke sikkert du har lagt mærke til da den ændring fandt sted. Mange er dækket uden at være klar over det. Det nemmeste er at kontakte deres support og høre ad.

Det er sommetider sådan, at ens arbejdsplads har en forsikring der kan dække, under visse betingelser. Det er ikke altid, at arbejdspladsens forsikring kræver, at årsagen til behov for psykologsamtalerne er bundet til noget arbejdsrelateret. Sommetider er der vide rammer. Sommetider kan det være et fortolkningsspørgsmål. Hvis du har det ok med det, kan du spørge ad på dit arbejde.

Forsikringsselskaber som jeg ved dækker:

Forsikringsselskabet Dansk Sundhedssikring
Danica Sundhedssikring

Det kan jo ske. Men det er i realiteten sjældent det sker. Det er mindre end 1% af samtalerne der afbrydes undvejs. Sommetider sker der en kortvarig afbrydelse, hvor vi kan ringe op igen efter et øjeblik. Den slags kortvarige afbrydelser er ikke noget problem. Hvis en samtale helt afbrydes så vi ikke kan gennemføre, så betaler du som hovedregel ikke for den. Den lille risiko som findes for at en samtale afbrydes, den løbes økonomisk set af mig.

Den er kort. Vi kan finde en tid i løbet af få dage.

Ja. Jeg ser klienter i weekenden.

Ja det kan jeg godt. Jeg har gennem årene selvfølgelig fået erfaring med andre områder. Nogle temaer har jeg mødt fordi de har nær sammenhæng med mine specialer. Der kan for eksempel være mange årsager til stress, og nogle af dem har jeg set mange gange. Du er velkommen til at sende mig en email og høre ad. Jeg melder klart ud hvis jeg tænker at jeg ikke er det bedste bud for dig i forhold til det du har brug for.

Ja, det gør jeg. Det er jo det gode ved online møder, at vi kan hver især være hvor som helst når vi mødes. Jeg ser klienter i hele Danmark. Jeg ser også klienter i andre lande hvor det foregår på Engelsk. Ind i mellem har jeg klienter som rejser meget i forbindelse med deres arbejde, og dem ser jeg så mens de befinder sig på hoteller rundt omkring i verden, morgen eller aften deres tid eller min tid, hvordan tidszonerne nu passer.

Online samtaler – mange fordele

Som en klient sagde det: “Jeg troede at det ville være halvgodt med online, men det er helgodt!”

Hovedpointen for dig som klient ved at mødes online, er først og fremmest at at det giver øget frihed og fleksibilitet uden at koste noget på kvaliteten. Desuden, hvis vi ser på det at have et psykologforløb i sin helhed, så vil et online forløb give en klar besparelse i forhold til økonomi og tid. Det vil formentlig også opleves som mere afslappet og komfortabelt.

Nedenfor kan du se en liste over de fordele der træder frem for dig som klient.

At kunne vælge psykolog på basis af kompetence frem for lokal placering

Det er i klientens interesse at finde det bedst mulige match mellem klientens behov og psykologens kompetencer. Det er mere formålstjenligt for klienten at vælge psykolog på basis af psykologiens kompetencer frem for hvem der har adresse i nærheden. At vælge online samtaler øger markant klientens muligheder for at finde en psykolog som har særlig kompetence indenfor det område kliententen har brug for.

Ingen virusspredning

Et helt aktuelt forhold er, at vi bidrager ikke til spredning af virus når vi mødes online. Ingen spredning af covid-19, influenza eller forkølelse. Det kan både mine klienter og jeg selv være glade for.

Mindre tidsforbrug

Klienten sparer tid. Transporttid før og efter samtalen, og sommetider ventetid inden samtalen. Man skal ikke køre ret langt i bil eller med offentlig transport, før transporttiden løber op i en time på begge sider af samtalen. Ved online møder tager en psykolog samtale kun den tid som mødet tager.

Mindre transportudgifter

Klienten sparer udgiften til transporten.

Umulige møder gøres mulige

Det ligger som en naturlig konsekvens af tidsbesparelsen, men jeg vil alligevel nævne det. Det er selvfølgelig rart for de fleste at spare tid. Men for nogen er det ikke blot rart, det er ganske enkelt nødvendigt. Det gælder for nogen klienter, som har en meget presset kalender, at det simpelthen ikke ville kunne lade sig gøre at mødes, hvis mødet totalt varer længere tid end selve samtalen.

Øget fleksibilitet og frihed

Klienten bliver sat fri geografisk til at kunne opholde sig hvorsomhelst når samtalen finder sted, så længe der er internetforbindelse. Klienter kan fastholde deres forløb uden afbrydelser selvom de for eksempel tager på ferie eller i sommerhus, eller overnatter ude på hotel i forbindelse med jobbet. Klienten kan lægge planer og ændre sine planer med langt større fleksibilitet.

Vælge egne omgivelser

Klienten kan vælge sine egne omgivelser for samtalen. Kan sidde i stuen, køkkenet eller på et kontor.

Optimal diskretion

Der er ingen der ved noget som helst om hvor og hvornår du ser en psykolog.

Samme udbytte af terapien

Jeg bruger en del tests i forbindelse med terapi, tests for stress, angst og depression. Jeg fører statistik på hvor mange timer jeg bruger på mine klientforløb. Jeg er meget målrettet omkring at klientforløb skal være så korte og effektive som muligt. Jeg kan ikke se nogen reduktion i mine klienters udbytte af terapien, eller at terapien varer længere, når jeg sammenligner fysiske møder med online møder. Terapiforløb bliver ikke længere eller mindre effektive når de foregår online.

Rygning er tilladt

Klienten kan ryge hvis han eller hun har lyst til det. Det kunne af mange grunde ikke lade sig gøre da jeg havde en klinik på Frederiksberg. Der kunne man heller ikke have sin hund med.

Opsummering

Vi bruger allesammen computer og smartphone til at holde kontakt med venner og familie. Mange af os er vant til at holde online møder med kolleger, kunder og leverandører på vores arbejde. Vi bruger online kontakt, uanset om den fysiske afstand til dem vi mødes med, er kort- eller langdistance. Gennem perioden med covid-19 pandemien har vi lært at bruge online møder endnu mere.

Fra et psykologfagligt perspektiv, og baseret på de erfaringer jeg har gjort med online samtaler siden 2015, kan jeg ikke se nogen væsentlige grunde til, at det skulle være nødvendigt at mødes fysisk for at et terapiforløb giver det ønskede udbytte. Der er ikke noget i vejen med det fysiske møde, men det er ikke nødvendigt for at opnå det som er formålet med at mødes.

Begrænsninger ved online samtaler

Jeg kan generelt ikke se nogle direkte negative sider ved online møder i forhold til klientens udbytte af terapien. Der er nogle specifikke punkter hvor jeg kan se nogle begrænsninger.

Hvad angår depression, så kan jeg ikke se nogen aspekter af kognitiv terapi overfor depression som bliver mindre effektive ved at møderne foregår online. Kognitiv adfærdsterapi sat ind overfor depression er lige så effektiv online som ved in-person møder.

Arbejdet med at nedbringe stress er lige så effektivt online som ikke-online. Måske mere effektivt i kraft af at det er er mere smidigt. Det er lettere at klemme et online møde på en time ind i en presset kalender end et in-person møde, som let løber op i 3 timer inklusiv transport. Det gælder selvfølgelig ikke i samme grad for klienter som er sygemeldt på grund af stress.

Hvad angår arbejdet med at overvinde angst generelt, kan jeg ikke se nogen aspekter af terapien som bliver mindre virksom ved online møder. Der er dog nogle specifikke former for angst, hvor online møder for mig at se ikke er det mest hensigtsmæssige.

Når nu vi er ved temaet angst, skal det nævnes at der er også situationer hvor online samtaler giver en meget tydelig fordel. Det har jeg særlig oplevet i forhold til terapi med unge mennesker med socialangst, hvor det at tage afsted med offentlig transport til en samtale med en psykolog er en uoverstigelig udfordring. Det kan ikke lade sig gøre til de første samtaler. Men det der godt kan lade sig gøre, er at vi sætter nogle samtaler i kalenderen, hvor en eller begge forældre er med de første gange. Efter nogle få samtaler kan forældrene som regel trække sig ud af billedet igen. Det er langt mere fleksibelt at gennemføre den slags samtaler online fra hjemmet.

Processen med at løfte et lavt selvværd foregår akkurat lige så godt online some in person.

Det drejer sig om for eksempel det vi kalder Agorafobi, som består i at klienten har angst for at få et anfald af panikangst på et offentligt sted langt fra det sikre hjem. Der er det almindeligt at psykologen på nogle tidpunkter under terapiforløbet går med klienten ud på gader og stræder for at udfordre angsten og arbejde med klienten omkring hvordan man kan håndtere det. Det kan jeg ikke gøre på den klassiske facon ved at møde op personligt.

Men, også det er der råd for. Nu om dage kan vi live streame til hinanden, og på den måde kan jeg være med på mobilen. Det giver cirka samme resultat og det kan føles lidt mere privat for klienten. Der er også den mulighed at vi involverer en god ven eller et familie medlem som en hjælper i den del af terapien, som vi kalder “eksponering”, også kaldet “at gøre det man er bange for i små passende doser”. At involvere en hjælper er en god idé i det hele taget, og så kan klienten meget fleksibelt arbejde videre med eksponering sammen med hjælperen når det passer.

Et andet eksempel på angsterapi jeg ikke gør online er Araknofobi, som er frygt for edderkopper. Det kan vi simpelthen ikke når vi ikke mødes personligt. Der skal jeg jo normalt ud og fange edderkopper og have dem med til samtalen. Så nu får edderkopperne lov at være i fred for mig.

Checkliste til forberedelse af online samtale

Her er nogle punkter der kan være praktiske at overveje inden hver samtale.

  • Find helst et sted hvor der ikke er for meget støj. Luk eventuelt døre og vinduer hvis der kommer støj ind derfra.
  • Sørg for at din computer eller smartphone er ladet op, og hav gerne dit charger kabel i nærheden.
  • Luk ned for apps som løbende sender beskeder og opdateringer. Det drejer sig alle former for chat apps, samt Facebook og Instagram og den slags.
  • Sørg for at du har en god internetforbindelse. Bredbånds wifi er godt. Mobil data på 4G eller 5G er også godt. Hvis du ikke er på en pakke med ubegrænset data på mobilen, så sørg gerne for at du har mindst 4-5 GB tilbage i din data pakke. Et videoopkald af høj kvalitet kan forbruge en hel del data på en time.
  • En ting er at have en god bredbåndsforbindelse og wifi. Men det betyder også noget hvor tæt du sidder på routeren. Hvis man sidder langt væk fra routeren kan man have dårlig forbindelse, selvom man i princippet har en stærk internetforbindelse bag sit wifi. Sid gerne tæt på routeren.
  • Hvis din desktop eller smarthone ikke har god mikrofon og højttaler kan det være en god ide at have et headset parat.

Spørgsmål omkring online møder

Hvis du har spørgsmål omkring online møder er du velkommen til at sende mig en email eller en besked fra kontaktsiden.